Σελίδες

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ

Εστραγκον Τάρακον - Artemisia dracunculus L.

Έστραγκον (Τάρακον)
Η καλλιέργεια φρέσκων αρωματικών φυτών, 2000. Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος. Τμήμα Γεωργίας. Λευκωσία, Κύπρος.. pp. 7.
R.S. Chauhan, S. Kitchlu, G. Ram, M.K. Kaul and A. Tava, 2010. Chemical composition of capillene chemotype of Artemisia dracunculus L. from North-West Himalaya, India. Industrail Crops and Products. Vol 31, Issue 3. pp:546-549
Simon, J.E., A.F. Chadwick and L.E. Craker. 1984. Herbs: An Indexed Bibliography. 1971-1980. The Scientific Literature on Selected Herbs, and Aromatic and Medicinal Plants of the Temperate Zone. Archon Books, 770 pp., Hamden, CT.
Arab Mohammad Hosseini, A., 2005. Quality, energy requirement and costs of drying tarragon (Artemisia dracunculus L.). PhD Thesis, Wageningen University, Wageningen.
Lowman, M.S. and M. Birdseye. 1946. Savory Herbs: Culture and Use. Farmer's Bulletin No. 1977. USDA, Washington, DC.

Artemisia dracunculus L. (Tarragon) Εστραγκόν Τάραγκον

Οικογένεια: Asteraceae (Compositae)
Είδος: Artemisia dracunculus L.
Περιγραφή:
Η Artemisia dracunculs είναι πολυετές φυτό, αυτοφυές στην Ευρώπη. Υπάρχουν 2 τουλάχιστον ποικιλίες που είναι γνωστές στην Ευρώπη “French Tarragon” (που λέγεται αλλιώς “German Tarragon” ή “Αληθινό τάρακκο”) and “Russian tarragon”, που είναι αυτοφυές στην Ρωσία και Δυτική Ασία. Έχει εκτεταμένο ριζικό σύστημα και μπορεί να φτάσει σε ύψος μέχρι και 1,2 m. Το χειμώνα επιζεί μόνον το ριζικό του σύστημα, που εκτός από την κεντρική ρίζα έχει και πολλές οριζόντιες διακλαδώσεις που παίρνουν τη μορφή ριζωμάτων. Τα φύλλα είναι άμισχα, γκρι έως πράσινα, λογχοειδή, γυαλιστερά, μήκους μέχρι 10 εκ. που εκφύονται κατ' εναλλαγή υπό γωνία. Τα άνθη είναι μικρά, κίτρινα σε ταξιανθία τα οποία ανθίζουν από Ιούνιο έως Αύγουστο.
Κλίμα –έδαφος:
Το έστραγκον μεγαλώνει καλύτερα σε περιοχές ηλιόλουστες και σε ποικίλες θερμοκρασίες. Μεγαλύτερη απόδοση σε λάδι παρουσιάζει όταν μεγαλώνει σε περιοχές με μεγάλη διάρκεια ημέρας και σταθερή θερμοκρασία. Αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε εδάφη ξηρικά, γόνιμα, ελαφρά με καλή στράγγιση. Το pH ανάπτυξης του είναι από 4,9-7,8
Πολλαπλασιασμός:
Α) Ριζώματα: Τα ριζώματα είναι βλαστοί υπόγειοι, αναπτύσσονται οριζόντια και ξεχωρίζουν από τη ρίζα γιατί έχουν γόνατα, οφθαλμούς και φύλλα (σαν λέπια). Από τα γόνατα των ριζωμάτων εκφύονται ρίζες. Καλύτερα τα ριζώματα να φυτευτούν την ίδια μέρα. Τα ριζώματα φυτεύονται σε βάθος 6-7 cm.
Β) Μοσχεύματα:. Τα μοσχεύματα είναι βλαστοί πρώτου ή και δεύτερου έτους μήκους 15 cm τα οποία παίρνονται από το μητρικό φυτά τέλος άνοιξης ή αρχές καλοκαιριού.
Αποστάσεις φύτευσης 1-1,2 m μεταξύ των γραμμών και 60-70 cm μεταξύ των φυτών.
Καλλιεργητικές φροντίδες:
Καταπολέμηση ζιζανίων: Με εδαφοκάλυψη με πλαστικό ή φυτικά υπολλείματα (π.χ. άχυρο).
Προετοιμασία χωραφιού: Όργωμα, και μετά σβάρνισμα.
Λίπανση: Χρήση αζωτούχου λίπανσης αυξάνει την αυξάνει την παραγωγή φύλλων.
Άρδευση: Είναι ξηρική καλλιέργεια.
Συλλογή – Απόδοση:
Μετά τη συλλογή τα φυτά μεταφέρονται άμεσα στην σκιά γιατί αλλιώς τα φύλλα μαυρίζουν και υποβαθμίζεται η ποιότητά τους. Η συλλογή γίνεται 3 φορές το χρόνο σε ύψος 30-40 cm από την κορυφή και γίνεται πριν την έναρξη της ανθοφορίας. Σε αυτό το στάδιο τα φύλλα περιέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα σε αιθέριο έλαιο. Οι αποδόσεις σε ξηρό βάρος κυμαίνεται 500-600 κιλά/στρ.
Αιθέριο έλαιο:
Η περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο κυμαίνεται από 0.25 to 2.4%. Τα κύρια συστατικά του αιθέριο ελαίου του French Tarragon είναι methyl chavicol (estragole), limonene, sabinene, β-ocimene ενώ του Russian Tarragon είναι sabinene, methyl eugenol, β-ocimene, γ-terpinene και elemicine.
Ιδιότητες-χρήσεις:
Το τάρακο μπορεί να λειτουργεί σαν αντιοξιεδωτικό σε κάποια τρόφιμα και σαν συστατικά για κάποια αρώματα, σαπούνια και γενικότερα στην κοσμετολογία. Χρησιμοποιείται σαν καρύκευμα στη μαγειρική. Παρουσιάζει αντιμικροβιακές ιδιότητες για παράδειγμα εμποδίζει την ανάπτυξη ενός αριθμού gram+ και gram- βακτηρίων.

Capparis spinosa L

Κουτσός Θ., 2006. Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Εκδόσεις Ζήτη.

Yang Yu, Huiyuan Gao, Zhishu Tang, Xiaomei Song and Lijun Wu. Several Phenolic Acids From The Fruit of Capparis spinosa. AJTM 2006 1 (2): 101-104.
http://www.pakbs.org/pjbot/PDFs/41(2)/PJB41(2)591.pdf
http://www.agronews.gr/content/view/49562/249/lang,el/
http://www.moa.gov.cy/moa/da/da.nsf/All/00EB5A1B35251DBFC225711000512FB7/$file/3_2005%20AROMATIKA_FYTA_ETHERIA.pdf?OpenElement
http://www.hort.purdue.edu/newcrop/cropfactsheets/caper.html
http://edis.ifas.ufl.edu/mv040

Capparis spinosa L. Κάππαρη

Οικογένεια: Capparidaceae
Είδος: Capparis spinosa L
Περιγραφή:
Είναι αγκαθωτός πολυετής θάμνος ύψους 1-1,50 m με πολλούς βλαστούς λείους χρώματος στη βάση των καφεκόκκινου, που μερικοί είναι πλάγιοι και άλλοι όρθιοι, με φύλλα εναλλασσόμενα παχιά, γυαλιστερά ωοειδή έως και οβάλ. Εκατέρωθεν του κολεού των φύλλων φέρουν 2 μικρά κίτρινα αγκάθια. Η ανθοφορία της ξεκινάει το Μάιο και φτάνει μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου ενώ τα άνθη της έχουν 4 μεγάλα σέπαλα με 4 λευκά-ροζ πέταλα και πολυάριθμους βιολετί στήμονες. Οι καρποί είναι ράγα, σχήματος αχλαδιού, χρώματος γκρι έως και καφέ και όταν ο καρπός ωριμάσει σχίζεται και φαίνονται πολλά σπέρματα.
Κλίμα –έδαφος:
Η κάππαρη δεν αναπτύσσεται σε εδάφη πολύ αργιλώδη ή/και αμμώδη. Προτιμά εδάφη μέσης σύστασης, καλά αποστραγγιζόμενα ασβεστώδη, χαλικώδη. Μπορεί να αναπτυχθεί και σε φτωχά εδάφη. Ευδοκιμεί σε περιοχές με ήπιο χειμώνα. Τη συναντούμε από παραθαλάσσιες έως και σε υψόμετρο 900 m.
Πολλαπλασιασμός:
Α) Σπόρος:
Ο σπόρος της γενικά έχει μικρή βλαστική ικανότητα.
1ος τρόπος: Ο σπόρος, καθαρίζεται, τοποθετείται σε Θειικό Οξύ (98%) για 15 λεπτά, μετά πλένεται σε άφθονο νερό και μετά μπαίνει σε διάλυμα γιββερελίνης για μια ώρα.
2ος τρόπος: Για να φυτρώσουν οι σπόροι μουσκεύονται για ένα 24ωρο σε νερό θερμοκρασίας 40 οC και μετά τοποθετούνται στο ψυγείο για 2 μήνες τυλιγμένοι με βρεγμένο ύφασμα. Πριν σπαρθούν επανατοποθετούνται σε νερό για 12 ώρες.
Β) Μοσχεύματα: Θεωρείται ο καλύτερος τρόπος πολλαπλασιασμού. Σαν μοσχεύματα επιλέγουμε χονδρά κλαδιά, πάχους 1,5 εκ. και άνω, που κόβονται τέλος φθινοπώρου έως το τέλος του χειμώνα και αμέσως μετά τοποθετούνται για ριζοβολία. Ριζοβολεί περίπου το 40% των μοσχευμάτων. Με τη χρήση ορμονών ριζοβολίας το ποσοστό μπορεί να φθάσει το 70%.
Παίρνονται μοσχεύματα κατά Ιούλιο.
Η εποχή φύτευσης της κάππαρης είναι η περίοδος Φεβρουαρίου-Μαΐου. Οι αποστάσεις φύτευσης είναι 2 m μεταξύ των γραμμών και 1-1,5 m τα φυτά πάνω στη γραμμή.
Καλλιεργητικές φροντίδες:
Καταπολέμηση ζιζανίων: Με σκαλίσματα.
Προετοιμασία χωραφιού: Όργωμα, και μετά σβάρνισμα.
Άρδευση: Είναι ξηρική καλλιέργεια και οι ανάγκες σε άρδευση είναι περιορισμένες.
Εχθροί-ασθένειες: Προσβάλλεται συνήθως από το έντομο Pieris brassicae.
Συλλογή – Απόδοση:
Η κάππαρη καλλιεργείται για τα μπουμπούκια των ανθέων της, τα οποία συλλέγονται όταν έχουν μέγεθος από 7-15 mm. Οι βλαστοί της κάππαρης δε συλλέγονται τον πρώτο. Η κάππαρη φθάνει στην πλήρη παραγωγή της τον τρίτο χρόνο. Το μάζεμα των βλαστών ξεκινάει από αρχές Απριλίου έως και τέλος Μαΐου, ενώ του καρπού αρχίζει από το Μάιο και διαρκεί μέχρι τον Αύγουστο. Γίνονται 9-12 συλλογές / 8-12 μέρες.
Καλό είναι οι κάπαρες να συλλέγονται καθημερινά, δεδομένου ότι οι νεώτεροι οφθαλμοί ανθέων (μέγεθος περίπου όσο των μπιζελιών) έχουν καλύτερη ποιότητα. Οι κάπαρες αξιολογούνται ανάλογα με το πόσο μικρό είναι το μέγεθός τους.
Αιθέριο έλαιο:
Κύριο συστατικό του αιθερίου ελαίου που παίρνεται από τα φύλλα και τα ανθοφόρους οφθαλμούς είναι το methyl isothiocyanate.
Ιδιότητες-χρήσεις:
Οι τρυφεροί βλαστοί της κάππαρης, οι ανώριμοι οφθαλμοί και οι καρποί της διατηρούνται σε άλμη και ξίδι και χρησιμοποιούνται ως καρυκεύματα.
Ορεκτικό, τονωτικό, αντιαναιμικό, αφροδισιακό, διουρητικό και αντιαρτηριοσκληρωτικό. Χρησιμοποιείται για την αρθρίτιδα γιατί παρουσιάζει αναλγητική, αντιφλογιστική δράση.

Ocimum basilicum Βασιλικός

Κουτσός Θ., 2006. Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Εκδόσεις Ζήτη.
A. Adiguzel, M. Gulluce, M. Sengul, H. Ocútcu, F. Shüin and I. Karaman, 2005. Antimicrobial Effects of Ocimum basilicum (Labiatae) Extract. Turk J Biol. 29, pp. 155-160.
V. D. Zheljazkov, A. Callahan and C. L. Cantrell, 2008. Yield and Oil Composition of 38 Basil (Ocimum basilicum L.).Accessions Grown in Mississippi. J. Agric. Food Chem. 56, pp. 241–245.
S. Tansi and S Nacar, S, 2000. First cultivation trials of lemon basil (Ocimum basilicum var. citriodorum) in Turkey. Pakistan-Journal-of-Biological-Sciences (Pakistan). (Mar 2000). v. 3(3) p. 395-397.
http://www.ansci.cornell.edu/plants/medicinal/basil.html#introduction#introduction.

Valeriana officinalis

Κουτσός Θ., 2006. Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Εκδόσεις Ζήτη.
Tabatabaei S. J., 2008. Effects of Cultivation Systems on the Growth, and Essential Oil Content and Composition of Valerian. Journal of Herbs, Spices & Medicinal Plants, V. 14, Issue 1 & 2 , pp 54 – 67.
Kobus Z., 2008. Dry matter extraction from valerian roots (Valeriana officinalis L.) with the help of pulsed acoustic field. International Agrophysics, 22 pp.133-137.
http://www.nt.ntnu.no/users/skoge/prost/proceedings/ecce6_sep07/upload/extra-abstracts-volume1/356-t1-p.pdf
http://www.marengowalks.com/fcs.html
http://www.crop.cri.nz/home/products-services/publications/broadsheets/034valerian.pdf

Calendula officianlis

Κουτσός Θ., 2006. Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Εκδόσεις Ζήτη.
Yoshikawa M, Murakami T, Kishi A, Kageura T, and H. Matsuda, 2001. Medicinal flowers. III. Marigold. (1): hypoglycemic, gastric emptying inhibitory, and gastroprotective principles and new oleanane-type triterpene oligoglycosides, calendasaponins A, B, C, and D, from Egyptian Calendula officinalis.Kyoto Pharmaceutical University, Japan. Jul;49(7):863-70.