Σελίδες

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ

Hypericum perforatum (St John' wort) Υπέρικο, Βαλσαμόχορτο

Οικογένεια: Hypericaceae
Είδος: Hypericum perforatum
Περιγραφή:
Είναι φυτό φαρμακευτικό, ποώδες, πολυετές (6-7 έτη), ύψους 20-80 cm. Έχει όρθιο βλαστό κυλινδρικό με μικρά λογχοειδή φύλλα, άμισχα που φέρουν πολλά διαφανή στίγματα (ελαιοφόρους αδένες) και κιτρινόχρυσα έως πορτοκαλόχροα με μαύρα στίγματα στα άνθη.
Κλίμα –έδαφος:
Αναπτύσσεται σε ηλιόλουστες περιοχές
Μπορεί να αναπτυχθεί και σε εδάφη με καλή αποστράγγιση και από άποψη pH όξινα προς ουδέτερα έως και pH=8. Αναπτύσσεται σε εδάφη ξηρικά, πτωχά - μέτριας γονιμότητας.
Πολλαπλασιασμός:
Σπόρος: Ο σπόρος σπέρνεται σε θερμοκήπιο από 15 Ιανουαρίου –αρχές Φεβρουαρίου. 8γρ σπόρου /στρ. Ο σπόρος ακάλυπτος στο σπορείο. Μεταφύτευση μετά από 10-12 βδομάδες.
Μεταφύτευση γίνεται στην ύπαιθρο αρχές με μέσα Μαρτίου σε αποστάσεις 60-80 cm μεταξύ των φυτών και 20-30 cm μεταξύ των γραμμών.
Καλλιεργητικές φροντίδες:
Άρδευση: Το υπέρικο είναι ξηρική καλλιέργεια. Σε περιόδους παρατεταμένης ξηρασίας χρειάζεται 2-3 ποτίσματα.
Καταπολέμηση ζιζανίων: Γίνεται είτε με σκαλισματα ή με πλαστική εδαφοκάλυψη.
Συλλογή-απόδοση:
Πλήρη παραγωγή το 2ο έτος. Το υπέρικο δίνει κατά μέσο όρο 120 κιλά/στρέμμα ξηρό και συλλέγεται με χορτοκοπτικό όταν το φυτό βρίσκεται σε πλήρη άνθηση πριν τον σχηματισμό των καρπών.
Αιθέριο έλαιο:
Η δρόγη περιέχει αιθέριο έλαιο σε ποσότητα 0,05-0,2% και διάφορα πολυφαινολικά παράγωγα. Από τα πολυφαινολικά παράγωγα αναφέρονται το καφεϊκο και το χλωρογενικό οξύ, φλαβονοειδή, δεψικές ουσίες της ομάδας της κατεχίνης. Το φυτό περιέχει και διάφορες χρωστικές όπως η υπερικίνη και η ψευδοϋπερικίνη και μικρές ποσότητες πρωτοϋπερκινίνης και ισοϋπερκινίνης.
Ιδιότητες-Χρήσεις:
Είναι φυτό φαρμακευτικό. Η δρόγη έχει την ιδιότητα να προκαλεί νεκρώσεις όταν χρησιμοποιείται εξωτερικά, χρησιμοποιείται στη θεραπεία των όγκων και των θηλωμάτων.
Επιπλέον η δρόγη λόγω του αιθερίου ελαίου και των δεψικών ουσιών που περιέχει χρησιμοποιείται σαν αντισηπτικό, στυπτικό και επουλωτικό φάρμακο για εξωτερική χρήση.
Αντιδιαρροικές, βρογχυολιτικές ιδιότητες (για το άσθμα).
Αντικαρκινικές ιδιότητες, αντιοξειδωτικές και διουρητικές.
Απαγορεύεται η χρήση σε βρέφη και παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου