Σελίδες

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ

Echinacea ssp.

Κουτσός Θ., 2006. Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Εκδόσεις Ζήτη.
Holla M., S. Vaverkova, P. Farkas and J. Tekel, 2005. Content of essential oil obtained from flower heads of in Ehinacea purpurea L. and identification of selected components. Herb polonica. Vol.51 No3/4. pp.26-30.
Miller S.C., 2004. Echinacea in vivo: A prophylactic agent in normal mice and a therapeutic agent in leukemic mice. In: Echinacea: The genus Echinacea (Medicinal and Aromatic Plants--Industrial Profiles (S.C. Miller, Editor). CRC Press, Boca Raton, FL, p. 153-162.
Seemannova Z., I. Mistrikova and S. Vaverkova., 2006. Effects of growing methods and plant age on the yield, and on the content of flavonoids and phenolic acids in Ehinacea purpurea (L.). Moenh. Plant soil environ., 52 (10). pp. 449-453.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15197051
http://www.naturalmedicinesofnc.org/Growers%20Guides/Ech.angust-gg.pdf
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/51/Blacksamson_echinacea-USDA.pdf

Coriandrum sativum L. (Coriander) Κορίανδρος

Οικογένεια: Apiaceae (Carrot family)
Είδος: Coriandrum sativum L.
Περιγραφή:
Το γένος Coriandrum περιλαμβάνει καλλιεργούμενα φυτά C. sativum και αυτοφυή είδη του C. tordylium. Ο κορίανδρος είναι μονοετής πόα με έντονη οσμή. Την περίοδο της άνθησης τα φυτά μπορούν να φτάσουν σε ύψος 20-140cm. Ο βλαστός είναι όρθιος με χρώμα πράσινο ενώ την περίοδο της άνθησης γίνεται βιολετί ή και κόκκινο. Ο βλαστός των ώριμων φυτών είναι κούφιος, ενώ η διάμετρος του βλαστού στη βάση της ρίζας είναι πάνω από 2cm. Φύλλα σύνθετα κατ’ εναλλαγή, με τρία φυλλάρια έλλοβα -3 ή και περισσότερους οδοντωτούς λοβούς. Τα φύλλα την περίοδο της άνθησης γίνονται βιολετί ή και κόκκινα. Η ταξιανθία είναι ένα σύνθετο σκιάδιο (umbel). Τα άνθη έχουν 5 πέταλα, χρώματος ροζ ή μερικές φορές λευκό. Ο καρπός είναι σφαιρικός ή οβάλ με διάμετρο πάνω από 6mm.
Κλίμα –έδαφος:
Αναπτύσσεται σε κλίματα εύκρατα άλλα και ηπειρωτικά. Η καλλιέργεια του κορίανδρου δεν επηρεάζεται από τη διάρκεια της μέρας. Προτιμά εδάφη γόνιμα, ενώ την πρώτη περίοδο ανάπτυξης του απαιτεί ικανοποιητική ποσότητα υγρασίας, μετά την ανάπτυξη του βλαστού όμως είναι πολύ ανθεκτική στην ξηρασία και θεωρείται ξηρική καλλιέργεια. Υψηλές θερμοκρασίες και ηλιοφάνεια την περίοδο της ανθοφορίας αυξάνουν την περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο.
Πολλαπλασιασμός:
Α) Σπόρο: Πολλαπλασιάζεται με σπόρο με απευθείας σπορά στο χωράφι. Οι αποστάσεις φύτευσης 50-80 cm μεταξύ των γραμμών και 7-10 cm πάνω στη γραμμή. Επομένως απαιτούνται από 300g (μικρόκαρπες) έως και 2 kg (μεγαλόκαρπες) ανάλογα με το βάρος των καρπών. Σπέρνονται με πνευματική μηχανή από μέσα Φεβρουαρίου- μέσα Μαρτίου. Σε θερμοκρασία 15-17 0C τα φυτά μπορούν να φυτρώσουν μέσα σε 2 βδομάδες.
Καλλιεργητικές φροντίδες:
Καταπολέμηση ζιζανίων: Με σκαλίσματα 2 φορές το πρώτο όταν τα φυτά αποκτήσουν ύψος 10 cm και το δεύτερο όταν ξαναβγούν ζιζάνια.
Προετοιμασία χωραφιού: Βαθύ όργωμα, φρεζάρισμα.
Λίπανση: Με εδαφολογική ανάλυση προσδιορίζεται η αναγκαιότητα ή μη της χρήσης λιπασμάτων. Συνήθως η απόδοση της καλλιέργειας αυξάνεται με την προσθήκη Ρ και Κ, ενώ το Ν δεν ασκεί ιδιαίτερη επίδραση στην απόδοση.
Ασθένειες - Μύκητες:. Pseudomonas syringae pv. coriandricola, προκαλεί νεκρώσεις και μειώνει τον αριθμό των καρπών. Ramularia coriandri, Fusarium oxysporum
Συλλογή – Απόδοση:
Τα φυτά συλλέγονται 1 βδομάδα πριν την πλήρη ωρίμανση και αφήνονται στο χωράφι να ξεραθούν (γιατί οι καρποί δεν ωριμάζουν ταυτόχρονα). Κατόπιν αλωνίζονται με θεριζοαλωνιστική μηχανή σιταριού στην οποία έχουμε κάνει κάποιες τροποποιήσεις στα κόσκινα και στο μπροστινό τμήμα κοπής. Συνήθως η συγκομιδή γίνεται Ιούνιο. Η μέγιστη απόδοση σε καρπό φτάνει τα 300 kg/στρ., ενώ η μέση απόδοση κυμαίνεται 150-200 kg/στρ. Οι καρποί αποθηκεύονται όταν η υγρασία βρίσκεται περίπου στο 9%.
Αιθέριο έλαιο:
Η χρήση των καρπών του κορίανδρου σχετίζεται με τη χημική του σύσταση. Τα πιο σημαντικά συστατικά είναι τα αιθέρια έλαια και τα λίπη. Τα αιθέρια έλαια από τους καρπούς του κορίανδρου που έχουν υποστεί ξήρανση κυμαίνονται από 0,03-2,6%, ενώ για τα λίπη από 9,9-27,7%.
Τα κύρια συστατικά του αιθερίου ελαίου του κορίανδρου είναι: linalool, a-pinene, g-terpinene, geranylacetate, camphor, geraniol. Τα κύρια συστατικά των λιπών οξέων είναι: petroselinic acid, linoleic acid, oleic acid, palmitic acid.
Ιδιότητες-χρήσεις:
Ο κορίανδρος χρησιμοποιείται για φαρμακευτική χρήση αλλά και στα τρόφιμα. Τα αιθέρια έλαια και τα λιπαρά οξέα του καρπού χρησιμοποιούνται είτε χωριστά είτε μαζί. Αφού πάρουμε τα αιθέρια έλαια με απόσταξη παίρνουμε τα λιπαρά οξέα είτε μηχανικά είτε με εκχύλιση.
Τα αιθέρια έλαια του κορίανδρου για τον αρωματισμό προϊόντων της βιομηχανίας τροφίμων και στην σαπωνοποιία. Η αρχική χρήση του στη βιομηχανία τροφίμων ήταν τα λικέρ, στη κόλα και στις σοκολάτες.
Ο κορίανδρος παράγει μεγάλη ποσότητα νέκταρ και προσελκύει πολλά διαφορετικά έντομα για την γονιμοποίηση του άνθους που έχει μεγάλη οικονομική και οικολογική σημασία. Υπολογίζεται ότι από 1 ha μπορούν οι μέλισσες να συλλέξουν γύρω στα 500 kg μέλι.
Το αιθέριο έλαιο των καρπών του χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική λόγω της ηρεμιστικής του δράσης. Οι καρποί του κοριάνδρου χρησιμοποιούνται σαν καρυκεύματα. Τα φύλλα του κορίανδρου λόγω της διαφορετικής -σε σχέση με τους καρπούς- και ιδιαίτερης οσμής τους χρησιμοποιούνται σαν καρύκευμα σε ποικιλία πιάτων (σούπες, σαλάτες, ντρέσιγκ).

Ocimum basilicum L. (Basil) Βασιλικός

Οικογένεια: Lamiaceae
Είδος: Ocimum basilicum L.
Περιγραφή:
Το γένος Ocimum περιλαμβάνει κατά (Labra et al., 2004; Pushpangadan and Bradu, 1995, cf. Telci Ci et al.,2006) γύρω στα 150 είδη, ενώ οι Paton et al., 1999 (cf. Telci et al., 2006) θεωρούν ότι περιλαμβάνονται 65 είδη, ενώ άλλοι ερευνητές θεωρούν ότι υπάρχουν 35 είδη. Υπάρχει μεγάλη δυσκολία για την ταξινόμηση των ειδών εξαιτίας της ενδοειδικής μορφολογικής ποικιλότητας αλλά και του υβριδισμού που παρατηρείται κατά την καλλιέργεια. Το Ocimum basilicum είναι μονοετής, λεία ή ελαφρά χνουδωτή πόα ύψους 40-70cm. Φύλλα αντίθετα, έμμισχα, ωοειδή, πράσινα ελαφρώς οδοντωτά. Άνθη μικρά, λευκά ή λευκορόδινα σε σπονδύλους που σχηματίζουν επάκριους στάχυς. Το Ocimum basilicum χαρακτηρίζεται από υψηλή μορφολογική και βιοχημική ποικιλότητα.
Κλίμα –έδαφος:
Ο βασιλικός προτιμά περιοχές ηλιόλουστες μπορεί να αναπτυχθεί και με μερική σκίαση αλλά τα φυτά δεν είναι εύρωστα. Αναπτύσσεται σε εδάφη μέσης σύστασης, pH όξινο-αλκαλικό, πλούσια σε οργανική ουσία και καλά αποστραγγιζόμενα. Έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε νερό .
Πολλαπλασιασμός:
Α) Σπόρο: Ο βασιλικός καλλιεργείται
με απευθείας σπορά στο χωράφι (30 g σπόρου/στρ.)
σε σπορείο 6-7m2 αρχές Απριλίου (18-21 g σπόρου/στρ)
σε γλαστράκια 1 σπόρος/κυψελίδα.
Μεταφύτευση στο χωράφι με καπνοφυτευτικές μηχανές όταν τα φυτά αποκτήσουν ύψος 10-12cm. Αποστάσεις φύτευσης 60-80 cm μεταξύ των γραμμών και 25-35 cm πάνω στη γραμμή.
Καλλιεργητικές φροντίδες:
Καταπολέμηση ζιζανίων: Με σκαλίσματα και εδαφοκάλυψη.
Προετοιμασία χωραφιού: Βαθύ όργωμα, φρεζάρισμα,.
Λίπανση: Με εδαφολογική ανάλυση προσδιορίζεται η αναγκαιότητα ή μη της χρήσης λιπασμάτων.
Ασθένειες: Αδρομύκωση από τον Fusarium oxysporum f. sp. basilicum.
Άρδευση: Είναι αρδευόμενη καλλιέργεια 1φορά/πότισμα βδομάδα. Το πότισμα σταματάει 5 μέρες πριν τη συλλογή.
Συλλογή – Απόδοση:
Συλλέγεται σε πλήρη άνθηση είτε με χορτοκοπτικό (έως και 3 φορές) είτε με τα χέρια (έως και 6 φορές). Η απόδοση σε ξηρό βάρος ανά συγκομιδή 200 κιλά/στρέμμα.
Αιθέριο έλαιο:
Τα αιθέρια έλαια των φύλλων του βασιλικού περιέχουν, eugenol, eugenal, carvacrol, methyl-chavicol (estragol), limatrol, cariophyllin, ενώ τα αιθέρια έλαια του σπόρου έχουν λιπαρά οξέα και sitosterol. Τα φύλλα αυτού του είδους περιέχουν αιθέριο έλαιο (0,20-1,00%). Η ποσότητα και η ποιότητα αυτών των ελαίων επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες (φύση του εδάφους και τις ιδιότητες του, το κλίμα, το χρόνο συγκομιδής, το γενετικό υλικό κ.λπ.), με αποτέλεσμα να έχουμε διάφορους χημειότυπους: με linalool ή με methyl chavicol, ή ένα μίγμα linalool και μεθυλικού chavicol, ή ένα μίγμα linalool και eugenol, ή ένα μίγμα methyl chavicol και methyl eugenol κ.λπ.
Ιδιότητες-χρήσεις:
Ο βασιλικός χρησιμοποιείται στις βιομηχανίες τροφίμων, φαρμακευτικές, καλλυντικών και αρωματοθεραπείας.
Τα αιθέρια έλαια περιέχουν μηκυτοστατικές και αντιμικιτιακές ουσίες (ενάντια στα Candida albicans, Penicillium notatum, και Microsporeum gyseum) ή αντιμικροβιακή (ενάντια στο Staphylococcus aureus, Salmonellaenteritidis and Escherichia coli).
Η εντομοκτόνος δράση των αιθερίων ελαίων από το Ocimum basilicum στα κολεόπτερα Callosobruchus maculates, έδειξε ποσοστό θνησιμότητας 40 έως και 100% όταν το αιθέριο έλαιο του περιείχε eugenol ή methyl chavicol ως κύριο συστατικό. Politeo et al., επιβεβαίωσαν την αντιοξειδωτική ικανότητα των ελεύθερων πτητικών aglycons του αιθερίου έλαιου του βασιλικού. Έτσι, με τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές του, ο βασιλικός βοηθά τον οργανισμό να παλέψει ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, ρίζες που συσχετίζονται με τις διαδικασίες γήρανσης. Παρουσιάζει αγχωλυτική δράση, βοηθά στις νευρικές και συναισθηματικές διαταραχές. Παρουσιάζει σε συνδυασμό με την βιταμίνη C, το ασβέστιο και το φώσφορο, την τόνωση του νευρικού συστήματος την υγεία του δέρματος και βελτιώνει τη μνήμη.