Σελίδες

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ

Achillea millefolium L. Yarrow Αχιλλέα ή αχίλλειος ή χιλιόφυλλη

Οικογένεια: Asteraceae
Είδος: Achillea millefolium L.
Περιγραφή:
Υπάρχουν περίπου 100 είδη του γένους Achillea. Πολυετές πόα, με βλαστούς χνουδωτούς ύψους 20-80 cm. Φύλλα πτεροειδή σύνθετα. Άνθη λευκά, ρόδινα ή κοκκινωπά συνήθως 5-10 mm, σε ταξιανθία κορύμβου που σχηματίζουν δίσκο. Ανθίζει από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο. Η Achillea millefolium σχηματίζει ριζώματα τα οποία βρίσκονται σε μικρό βάθος στο έδαφος. Η διάμετρος των ριζωμάτων ποικίλλει από 1-6 mm. Παρουσιάζει υψηλή ταξονομική διαφοροποίηση (μορφολογική και ανατομική) εξαιτίας του σε μεγάλη έκταση υβριδισμού που παρατηρείται στους πληθυσμούς της.
Κλίμα –έδαφος:
Ευδοκιμεί σε περιοχές θερμές και ηλιόλουστες. pH ανάπτυξης 6-8. Παρουσιάζει σχετική αντοχή στην ξηρασία -απαιτούνται 3-4 ποτίσματα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Απαιτεί εδάφη καλά αποστραγγιζόμενα. Δεν αναπτύσσεται σε αλατούχα εδάφη και σε περιοχές με σκίαση.
Πολλαπλασιασμός:
Α) Σπόρο: Παρουσιάζει υψηλή βλαστική ικανότητα ο σπόρος της τάξης του 90%. Πειράματα έδειξαν ότι σπόρος που είχε αποθηκευτεί για 9 έτη σε ξηρό χώρο παρουσιάζει βλαστική ικανότητα της τάξης του 40%. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο σε θερμοκήπιο συνήθως τον Ιανουάριο. Απαιτούνται 5-6 m2 σπορείου για να καλύψει τις ανάγκες για καλλιέργεια 1 στρέμματος. Ο σπόρος πρέπει να τοποθετείται επιφανειακά. Μεταφύτευση στο χωράφι με καπνοφυτευτικές μηχανές την άνοιξη. Αποστάσεις φύτευσης 70-80 cm μεταξύ των γραμμών και 30-40 cm πάνω στη γραμμή.
Β) Παραφυάδες: Οι παραφυάδες είναι μικρά φυτά που προέρχονται από οριζόντιες υπόγειες ρίζες τα οποία αφαιρούνται από το μητρικό φυτό και φυτεύονται απευθείας στο χωράφι.
Καλλιεργητικές φροντίδες:
Καταπολέμηση ζιζανίων: Με σκαλίσματα συνήθως την άνοιξη.
Προετοιμασία χωραφιού: Όργωμα, και μετά σβάρνισμα.
Άρδευση: Απαιτούνται 3-4 ποτίσματα το καλοκαίρι.
Συλλογή – Απόδοση:
Συλλέγεται σε πλήρη ανθοφορία. Πλήρη παραγωγή έχουμε από τον πρώτο χρόνο. Συλλέγεται μηχανικά και ξεραίνεται σε ξηραντήρια. Η ξηρή δρόγη είναι περίπου 30% σε σχέση με τη χλωρή και κυμαίνεται συνήθως στα 400 κιλά.
Δεν πρέπει να παραμένει η καλλιέργεια πάνω από 4 χρόνια στο ίδιο χωράφι.
Αιθέριο έλαιο:
Το αιθέριο έλαιο προέρχεται από τα άνθη και τα φύλλα παίρνεται με απόσταξη. Ανάλογα με τα κύρια συστατικά διακρίνονται διάφοροι χημειότυποι της Achillea millefolium. Κύρια συστατικά της είναι chamazulene, sabinene, β-pinene, 1,8-cineole, linallol, α (cis)- thujone, ocimene, campore, ascaridole, caryophyllene oxide, β-ecudesmol και α-bisabalol. Η Achillea millefolium περιέχει φαινολικά συστατικά όπως phenol carbonic acids και φλαβονοειδή (luteolon και apigenin).
Ιδιότητες-χρήσεις:
Τα φαινολικά συστατικά όπως phenol carbonic acids και φλαβονοειδή που υπάρχουν στα είδη της Achillea θεωρούνται από τις πιο σημαντικές ομάδες στη φαρμακολογία. Έχει αναφερθεί ότι πιθανά η αντιφλογιστική δράση και η σπασμολυτική δράση της Achillea millefolium οφείλεται στα φλαβονοειδή. Τα φλαβονοειδή luteolon και apigenin χρησιμοποιούνται σαν φυσική βαφή. Χρησιμοποιείται σαν αφέψημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου