Σελίδες

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΙ ΧΡΗΣΤΕΣ

Artemisia dracunculus L. (Tarragon) Εστραγκόν Τάραγκον

Οικογένεια: Asteraceae (Compositae)
Είδος: Artemisia dracunculus L.
Περιγραφή:
Η Artemisia dracunculs είναι πολυετές φυτό, αυτοφυές στην Ευρώπη. Υπάρχουν 2 τουλάχιστον ποικιλίες που είναι γνωστές στην Ευρώπη “French Tarragon” (που λέγεται αλλιώς “German Tarragon” ή “Αληθινό τάρακκο”) and “Russian tarragon”, που είναι αυτοφυές στην Ρωσία και Δυτική Ασία. Έχει εκτεταμένο ριζικό σύστημα και μπορεί να φτάσει σε ύψος μέχρι και 1,2 m. Το χειμώνα επιζεί μόνον το ριζικό του σύστημα, που εκτός από την κεντρική ρίζα έχει και πολλές οριζόντιες διακλαδώσεις που παίρνουν τη μορφή ριζωμάτων. Τα φύλλα είναι άμισχα, γκρι έως πράσινα, λογχοειδή, γυαλιστερά, μήκους μέχρι 10 εκ. που εκφύονται κατ' εναλλαγή υπό γωνία. Τα άνθη είναι μικρά, κίτρινα σε ταξιανθία τα οποία ανθίζουν από Ιούνιο έως Αύγουστο.
Κλίμα –έδαφος:
Το έστραγκον μεγαλώνει καλύτερα σε περιοχές ηλιόλουστες και σε ποικίλες θερμοκρασίες. Μεγαλύτερη απόδοση σε λάδι παρουσιάζει όταν μεγαλώνει σε περιοχές με μεγάλη διάρκεια ημέρας και σταθερή θερμοκρασία. Αναπτύσσεται ικανοποιητικά σε εδάφη ξηρικά, γόνιμα, ελαφρά με καλή στράγγιση. Το pH ανάπτυξης του είναι από 4,9-7,8
Πολλαπλασιασμός:
Α) Ριζώματα: Τα ριζώματα είναι βλαστοί υπόγειοι, αναπτύσσονται οριζόντια και ξεχωρίζουν από τη ρίζα γιατί έχουν γόνατα, οφθαλμούς και φύλλα (σαν λέπια). Από τα γόνατα των ριζωμάτων εκφύονται ρίζες. Καλύτερα τα ριζώματα να φυτευτούν την ίδια μέρα. Τα ριζώματα φυτεύονται σε βάθος 6-7 cm.
Β) Μοσχεύματα:. Τα μοσχεύματα είναι βλαστοί πρώτου ή και δεύτερου έτους μήκους 15 cm τα οποία παίρνονται από το μητρικό φυτά τέλος άνοιξης ή αρχές καλοκαιριού.
Αποστάσεις φύτευσης 1-1,2 m μεταξύ των γραμμών και 60-70 cm μεταξύ των φυτών.
Καλλιεργητικές φροντίδες:
Καταπολέμηση ζιζανίων: Με εδαφοκάλυψη με πλαστικό ή φυτικά υπολλείματα (π.χ. άχυρο).
Προετοιμασία χωραφιού: Όργωμα, και μετά σβάρνισμα.
Λίπανση: Χρήση αζωτούχου λίπανσης αυξάνει την αυξάνει την παραγωγή φύλλων.
Άρδευση: Είναι ξηρική καλλιέργεια.
Συλλογή – Απόδοση:
Μετά τη συλλογή τα φυτά μεταφέρονται άμεσα στην σκιά γιατί αλλιώς τα φύλλα μαυρίζουν και υποβαθμίζεται η ποιότητά τους. Η συλλογή γίνεται 3 φορές το χρόνο σε ύψος 30-40 cm από την κορυφή και γίνεται πριν την έναρξη της ανθοφορίας. Σε αυτό το στάδιο τα φύλλα περιέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα σε αιθέριο έλαιο. Οι αποδόσεις σε ξηρό βάρος κυμαίνεται 500-600 κιλά/στρ.
Αιθέριο έλαιο:
Η περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο κυμαίνεται από 0.25 to 2.4%. Τα κύρια συστατικά του αιθέριο ελαίου του French Tarragon είναι methyl chavicol (estragole), limonene, sabinene, β-ocimene ενώ του Russian Tarragon είναι sabinene, methyl eugenol, β-ocimene, γ-terpinene και elemicine.
Ιδιότητες-χρήσεις:
Το τάρακο μπορεί να λειτουργεί σαν αντιοξιεδωτικό σε κάποια τρόφιμα και σαν συστατικά για κάποια αρώματα, σαπούνια και γενικότερα στην κοσμετολογία. Χρησιμοποιείται σαν καρύκευμα στη μαγειρική. Παρουσιάζει αντιμικροβιακές ιδιότητες για παράδειγμα εμποδίζει την ανάπτυξη ενός αριθμού gram+ και gram- βακτηρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου